Voor investeringen in bedrijfsmiddelen kun je onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van de zogenaamde kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, afgekort KIA, maar geldt dit ook voor het laten maken van een website?
We leggen het graag uit.

Een website laten ontwikkelen is een flinke investering,
Bij E-volve.nl is er de mogelijkheid om de kosten van het laten ontwikkelen van een website te spreiden, door middel van gespreid betalen. Helaas is dat voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek een struikelpunt. Een website moet namelijk je eigendom zijn én moet tot het ondernemingsvermogen gerekend worden. Dat laatste is bij gespreid betalen een probleem, omdat je de website nog niet volledig betaald hebt.
Een bedrijfsmiddel moet ook altijd op de balans staan en moet erop worden afgeschreven.

Om in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek moet er dus aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Zo moet er minimaal voor €2401,00 (excl. 21% BTW) in één kalenderjaar worden geïnvesteerd. Dit hoeft niet persé 1 investering te zijn. Dit kunnen dus ook meerdere kleinere investeringen zijn, zolang het bedrag per investering maar minimaal €450,00 (excl. 21% BTW) bedraagt.

Een kleine opsomming van voorwaarden:

Maar wat is dan nu het daadwerkelijke voordeel? Dat is aan de hand van een rekenvoorbeeld wat beter in beeld te krijgen.

Stel, je laat een webshop ontwikkelen voor € 3.500, je winst bedraagt €40.000 en je moet 35% inkomstenbelasting betalen.

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is: 28% van € 3.500,- = € 980,-

Zonder investeringsaftrek zou je (35% van €40.000) €14.000 inkomstenbelasting moeten betalen.
Met investeringsaftrek zou je dan (35% van (€40.000 – €980 =) €39.020) €13.657 inkomstenbelasting moeten betalen.

Dat is een belastingvoordeel van €343,-.

Let op! Dit is een voorbeeld, exacte bedragen hangen af van de situatie van je onderneming.